Fåglar i Umeå


Det är inte alls dumt att vara fågelintresserad om man bor, eller bara tillfälligt befinner sig, i umetrakten. Många hundra har redan upptäckt det. Bli därför inte förvånad om du en ljuvlig majmorgon möter en ansenlig samling kikarförsedda personer på någon av de lokaler som presenteras här.

Under några korta vårveckor kanaliseras fågelintresset till klassiska fågellokaler i Umeås närhet som Röbäcksslätten och Bergön. Så har det varit sedan åtminstone 1950-talet. Men stilla naturupplevelser i all enskildhet står också att finna om man beger sig ut på upptäcktsfärd på Holmöarna eller Täftehalvön. Flera andra av de fågelställen som presenteras här är heller inte speciellt välbesökta. Det är som bekant enklast att följa strömmen och den beger sig till samma ställen vår efter vår....

Umeälvens deltaområde kan under maj bjuda på fågelupplevelser, både vad det gäller kvalitet och kvantitet, som numer klassas ligga på en internationell nivå. Holmöarnas mycket rika och varierande häckfågelfauna står inte långt efter och fågelstationen på Stora Fjäderägg är numer tummelplats vår och höst för fågelintresserade från när och fjärran.

Är du redan inbiten fågelskådare kan du ta dig till Sönnerstgrundet en tidig morgon i mitten av maj, med vind från ostsektorn, om du vill möta den bredstjärtade labben. Eller så kan du en disig oktoberdag fara till det allt annat än natursköna området i Umeå hamn i Holmsund, där du plötsligen kan stå öga mot öga med någon exklusiv raritet österifrån.

Christer Olsson
fågelskådare


Allmän information

Västerbotten Ornitologiska Förening
Storspoven Västerbottens landskapsdjur
Fåglar i Norra Kvarken. Uppgifter om flyttande och rastande fåglar i
Norra Kvarken och Umeälvens delta

Fågellokaler inklusive kartor

Backens kyrka Täftehalvön
Gran Sönnerstgrundet
Prästsjön, Baggböle Sävarån
Röbäcksslätten Holmöarna
Degernäs Stora Fjäderägg
Bergön Sibirienområdet, Sävar
Villanäs Tavelsjön
Grössjöskogen Hössjö
Umeå hamn, Holmsund Lillskärsudden
Tavlefjärden Hörnefors

Produktion: Umeå IT & Ljudteknik tis 12 feb 2013